Wereldwinkel Havelte

Westerveld, Fair Trade Gemeente

Vanaf 6 april 2017 mag nu, na Meppel, ook de gemeente Westerveld de naam Fairtrade-gemeente dragen. Dit betekent dat je ook in Westerveld producten kunt kopen die op een eerlijke manier gemaakt zijn. Geen kinderarbeid of slechte werkomstandigheden. Niet alleen de Wereldwinkels in Diever en Havelte maar ook enkele supermarkten in de gemeente Westerveld verkopen Fair Trade artikelen. Ook maken organisaties en bedrijven gebruik van Fair Trade artikelen. Nu de gemeente de titel Fair Trade heeft ontvangen begint het eigenlijke werk. Het is nu zaak dat bedrijven en organisatie gestimuleerd worden om met Fair Trade artikelen te gaan en blijven werken en of gaan verkopen. Om hier op toe te zien zijn twee ambassadeurs actief. Fair Trade Gemeente is een titel die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan Fair Trade. Als lokale gemeenschap kun je deze titel Fair Trade Gemeente krijgen.

De gemeente ontvangt deze titel wanneer de lokale gemeenschap voldoet aan zes campagnecriteria.

De criteria zijn:

  • Een werkgroep stimuleert Fair Trade
  • Er is een lokale werkgroep actief die initiatieven neemt om de titel Fair Trade Gemeente te behalen en behouden.
  • De lokale overheid kiest Fair Trade
  • Het gemeentebestuur spreekt zich uit vóór Fair Trade. De gemeente neemt dit op in beleid en koopt Fair Trade in.
  • Winkels en horeca verkopen Fair Trade producten
  • In plaatselijke winkels verkopen ze duidelijk zichtbaar eerlijke producten. Horecazaken serveren Fair Trade producten.
  • Bedrijven en organisaties gebruiken Fair Trade
  • Lokale bedrijven en maatschappelijke organisaties kopen en gebruiken Fair Trade producten.
  • Lokale (media)aandacht voor Fair Trade
  • Er bestaat een strategie om de campagne langdurig in het nieuws te houden. De werkgroep organiseert publieksevenementen.
  • Stimuleer maatschappelijk verantwoord ondernemen
  • De werkgroep ondersteunt of onderneemt zelf initiatieven die bijdragen aan duurzaamheid.

De Fair Trade Gemeente campagne is in het buitenland begonnen. In 2001 werd Garstang in Engeland de eerste Fair Trade Gemeente ter wereld. Inmiddels volgden al bijna 2300 gemeenten dit voorbeeld. In 2007 namen ICCO, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en de Stichting Max Havelaar het initiatief om de campagne ook in Nederland uit te rollen. In 2009 werden Goes en Groningen de eerste Fair Trade Gemeenten van Nederland. Thans zijn er in Nederland 64 Fair Trade Gemeenten en zijn er nog zo’n 50 actief bezig te proberen deze titel te verwerven.

In de gemeente Westerveld is begin 2015 het initiatief ontstaan om de gemeente Fair Trade te maken. In een Fair Trade gemeente werken winkels, horeca, bedrijven, inwoners en de gemeente aan eerlijke handel. Om dit te kunnen bereiken is de werkgroep Fair Trade Westerveld opgericht. De Wereldwinkels Havelte en Diever maken met vrijwilligers deel uit van deze werkgroep. Het doel is zoveel mogelijk bedrijven en gemeentelijke instanties kennis te laten maken met Fair Trade producten en om ze over te halen ze ook te gebruiken.

Fair Trade of Eerlijke Handel zorgt ervoor dat er producten uit ontwikkelingslanden op de markt komen waarvoor een eerlijke prijs wordt betaald. De boeren en producenten ontvangen een eerlijke beloning voor hun werk. Ook zorgt Fair Trade voor langdurige handelsrelaties, zodat de boeren en producenten kunnen investeren in zichzelf, hun familie en in de gemeenschap waarin zij leven. Daarbij schenken ze bij de keuze voor grondstoffen of productiewijze ook aandacht aan het milieu.

Fair Trade begint klein. Denk aan het serveren van eerlijke koffie en thee. Maar je kunt ook denken aan cadeautjes en kleding, zowel bedrijfskleding als dames – en heren mode.

© 2016-2024 Wereldwinkel Havelte